Haugtussa: Frå dikt til plagg

Med en sommergrønn catwalk og musikk basert på Arne Garborgs tekster var stemningen satt i Garborgsenteret på Bryne på Jæren. Biblioteket ble i noen timer gjort om til en motescene som i ord og toner tok med publikum på et show som hyllet jærdikteren Arne Garborg.

Så kan man gjerne spørre seg hva en jærdikter som døde for 99 år siden har med moderne natt- og kosetøy å gjøre. Jo, du har kanskje sett at vi på mange av klesplaggene våre har et sitat – ofte på lommene. Tar du deg tid til å lese, vil du se at det er sitater av nettopp Arne Garborg. Disse er valgt både fordi de er vakre og gir ro, og fordi de gir plaggene en historisk og lokal forankring.

For Lilleba har det alltid vært viktig at klærne har et budskap, og inspirasjonen har ofte blitt hentet fra jærlandskapet. For vel ett år siden kom Eli, daglig leder i Lilleba, med ideen om å hente inspirasjon til en hel kolleksjon fra Arne Garborgs kjente verk «Haugtussa».

Som sagt, så gjort. Vi kjøpte boken «Haugtussa», og begynte å lese. Ikke det enkleste lesestoffet for meg som har ikke norsk som morsmål. At tekstene sto på gammel nynorsk gjorde det ikke lettere. Men etter et skikkelig dypdykk i Haugtussa ble jeg forelsket og plukket ut noen av diktene som inspirasjon til nytt design. Det resulterte i nydelige opplevelser, og for meg personlig nye måter å se jærsk natur, norsk kultur og historie på.

Lanseringsdagen på Jæren begynte med et par ord fra Eli, litt lengre tale fra meg (heldigvis hadde jeg ikke tid til å stresse alt for mye for det) og en nydelig tale fra Herborg Kverneland som hun avsluttet med å lese Måneskinsmøyane.

Over den grønne catwalken danser to unge damer i nattkjoler med mønsteret Måneskinsmøyane til nydelig Haugtussa– sang av Bjørge Verbaan og Jorun Undheim (Anbefaler å høre hele Det draumar sviv albumet. Mønsteret er ikke bare inspirert av diktet fra Haugtussa, men også allerede eksisterende kunst. I prosessen så vi nemlig også på ulik kunst knyttet til Garborgs verk, og da kom vi over tekstilkunstverket Måneskinsmøyane, som er utstilt i Time rådhus. Det vevde teppet laget av kunstnerne Herborg Larsen og Herborg Kverneland (83) ble til stor inspirasjon, og Lilleba inngikk et kunstnerisk samarbeid med Kverneland for å tilpasse mønsteret til klesplagg. Jeg fikk lære mye av hennes mange erfaringer gjennom et langt liv som kunstner, og hun er begeistret over at hennes kunstverk, så vel som arven etter Garborg får nytt uttrykk og vil nå nye og unge målgrupper.

Etter dansen kom den første modellen, Bente ut i BILLIE settet Haust. Hun begynte å gå på No rullar have svært mot land fra det samme Det draumar sviv-albumet. Hun åpnet catwalken for resten av modellene, som var en god miks av voksne og barn.  De visste fram hele Haugtussa-kolleksjonen til et spent publikum under Garborg-dagene. Mønstrene er inspirert av diktene Laget, Sporven, Haust, Fuglar, Blåbær-lid, Veslemøy og Måneskinsmøyane. Scroll deg videre for å se flere bilder fra den flotte dagen på Jæren.

Fine blomster og klem fra sjefen vår, Eli Aleksandersen til Herborg Kverneland.

Avdelingsdirektør på Garborgsenteret Inger Undheim.

Butikksjeff Sherri og meg. Heldigvis organiserer Sherri revyen hver år og kunne hjelpe med danseshowet 🙂

Vår kjære Stina holder fortet i popup-butikken.

Det var en nydelig dag på Jæren og vi er alle veldig takknemlig for at vi fikk lov å være med.