Slik sikrer du god søvn for liten og stor

0-3 måneder

Uansett sovehjerte – det går litt tid før babyen får et regelmessig søvnmønster, og barnet trenger ofte litt hjelp til å finne det. Her er tipsene som kan gi en god start på veien til god søvn for både liten og stor.

 

Vaner og små ritualer helt fra starten av bidrar til å innarbeide gode søvnrutiner. Da er det fint å starte med å lage et skille mellom dag og natt.

Slik lager du tydelig skille mellom dag og natt

Du kan hjelpe barnet å lære seg at natt er sovetid, selv om barnet sover mye på dagtid også. Det kan du gjøre ved å for eksempel la barnet sove i en bag i stua, eller ute i vognen på dagtid. Da har barnet lyder og lys rundt seg både når det sovner og våkner.

På kveldstid bør stemningen i huset være rolig opp mot leggetid. Så legges barnet i vugge eller seng på soverommet, som bør være stille og mørkt, bortsett fra et lite nattlys. Mørket hjelper også barnet å roe seg lettere når det våkner om natten – rett og slett fordi det ikke er så mye spennende å titte på.

Aldri for tidlig med gode kveldsritualer

Å avslutte dagen med et koselig leggerituale gjør godt for både barnet og deg. Nærhet, øyekontakt og full oppmerksomhet på hverandre er nydelig. Et rolig kveldsbad, lett massasje med babyolje og småprat før pysjen kles på, roer dere begge.

En liten lesestund i armkroken før siste kveldsmåltid er også fint å starte med allerede nå. Godnattsanger – gjerne et par vuggeviser i samme rekkefølge hver kveld – før barnet legges i sengen er en superfin ting å holde fast på som markering av at nå begynner natten. Syng med den stemmen du har – for barnet ditt er den uansett den vakreste i verden!

Gjør natten behagelig

Jo mer behagelig alt føles, jo bedre blir søvnen. Velg behagelig nattøy og sengetøy som puster, absorberer, luner og svaler og som kjennes mykt og godt mot huden. Pysjen bør være uten irriterende sømmer og merkelapper som klør i nakken.

Nattøyet er de klærne vi tilbringer mest tid i og bærer tettest mot huden, så her betyr komfort, materialtrygghet og kvalitet enda mer enn for dagtøyet. Les gjerne mer om dette her.

Ren, absorberende nattbleie er selvsagt. Full bleie, eller bleie som lekker, gir ubehag. Raske bleieskift og rolig ammestund etter behov trengs på natten lenge ennå. Da er det er lurt å holde belysning og stemmebruk dempet og beroligende, slik at alle signaler peker mot at det fortsatt er natt.

Du skal også sove godt

Det blir mindre søvn på de voksne med en baby i huset, slik er det bare. Jo mer babyen sover om natten, jo bedre sover også du. Derfor er det aller viktigste for dere begge å hjelpe den lille med gode rutiner.

Du kan også være bevisst på å hvile når barnet sover på dagtid. Gjør en avtale med deg selv om en fast formiddags- eller ettermiddagslur, og la besøk, mobil og husarbeid vente om du kan. Synes du det er vanskelig å sove i dagslys, prøv en sovemaske.

Mange synes også det er greit å gjøre en tydelig avtale med partneren om ansvarfordeling for legging og nattskift, slik at belastning på den ene ikke blir for stor. Unn deg godt nattøy og sengetøy selv også, det gir bedre komfort og dermed også bedre søvnkvalitet.

Det pleier å ordne seg

Selv med gode rutiner er det vanlig at de tre første månedene er litt urolige. Det er fordi barnet på så mange vis er umodent og trenger tilvenning til både mat og omgivelser. Barnet er ofte sultent, og den lille magen er kanskje i ulage – det er ikke bare lett for tarmene å venne seg til å få næring på ny måte. Gråt er vanlig og bæring må til. Men det blir bedre!

Nyt tiden med den lille og hvil deg når du kan. Sov godt!

Hilsen oss i Lilleba

 

 

 

 

 

 

 

 

Søvntips de første månedene

De første månedene sover babyer i gjennomsnitt 16-19 timer i døgnet – med store individuelle forskjeller. De skal venne seg til mye nytt og er ofte urolige. Her er tipsene som kan hjelpe å etablere gode soverutiner:

  • Lag en koselig leggerutine med kveldsbad og pysj helt fra starten av
  • Kle barnet i komfortabelt nattøy.
  • Legg barnet mens det fortsatt er våkent.
  • La barnet sove i bag eller vogn med lyder rundt seg på dagtid
  • La barnet sove i vugge eller seng på nattetid
  • Hold soverommet svalt og mørkt (17-18 grader er fin sovetemperatur)

Kilder: Babyverden, «Leggetid – om søvn og gode søvnvaner» utgitt av Goboken.